Et spørsmål som stadig dukker opp er det med vintersbruk av uterommet. Det finnes utallige varianter og kvaliteter når det kommer til pergolamodeller, men det er ikke uten grunn at vi ofte bruker uttrykket «et helårs uterom» når vi snakker om våre produkter. I denne artikkelen vil vi forklare deg litt om snøløst og om bruken av pergola om vinteren.

Pergola i vintervær

Kan en pergola brukes på vinteren?

Ja – så klart vil svaret vårt være! Hvis du investerer i en kvalitetspergola fra Ditt Uterom trenger du slett ikke å avslutte utesesongen når høsten kommer. Har du i tillegg investert i vegger ligger mye til rette for at du kan ha glede av uteplassen hele året.

På vårt showroom har vi satt opp en Skyroof Prestige lamellpergola på takterrassen. Denne blir flittig brukt i lunsjen, året rundt! Her fra en utelunsj en deilig, kald januardag. En god varmelampe er alt som skal til for en behagelig temperatur, med drivhuseffekten får du også raskt varmet opp rommet når vintersolen titter frem!

 

Men før vi kommer tilbake til spørsmålet vårt om vinterbruk av pergola – la oss forklare litt om de forskjellige produktene vi leverer;

Alle våre modeller er produsert med solid aluminiumskonstruksjon som er overflatebehandlet og pulverlakkert. Dette gir svært høy beskyttelse mot korrosjon og gir produktet en holdbarhet som strekker seg over flere tiår. Du trenger derfor ikke bekymre deg for at vær og vind skal ødelegge konstruksjonen selv om den står ute hele året. 

Hvilken funksjon er du ute etter?

For mange er den viktigste funksjonen til pergola å få tak over møbler som beskytter mot regn og gir skygge på varme dager. Man har kanskje andre plasser å bruke på vinteren og ønsker bare en forlenget sommersesong. En pergola med pvc duk/foldeduk vil være et fint alternativ her. Disse løsningene er oftest basert på at taket åpnes før snøen faller om høsten. PVC duken vil da stå beskyttet under et deksel frem til vinteren er over og våren kommer tilbake. Eventuelt må snøen børstes av kontinuerlig slik at det ikke bygger seg opp betydelig vekt på duken. Dette kan være krevende om man for eksempel reiser bort.

Pris gjenspeiler ofte holdbarheten på produktet

De siste årene har pergola med aluminiumslameller blitt veldig populært. Og med god grunn! Her har markedet «eksplodert» og man finner alt fra enkle «gjør det selv» flatpakket versjoner som erstatter partytelt og markiser til mer solide og profesjonelle løsninger som er vanntett, tåler snølast og ment for mer permanente uterom med vegger og oppvarmings muligheter.

Det er stor forskjell i kvalitet på materialer og ikke minst lakkering. Pris gjenspeiler ofte holdbarheten på produktet.

Ønsker du å bruke din pergola hele året er det flere faktorer som vil spille inn på bruksglede og holdbarhet. Det viktigste er vanntetthet, vindtetthet og snølast. Isolasjon av lameller vil også være et alternativ for maksimal komfort. En profesjonell pergola vil være utstyrt med pakninger mellom lameller, og også mellom lameller og rammeverk. Dette gjør den 100% vanntett og egnet for bruk hele året.

Spør etter tetthets garanti på din pergola! Det betyr mye for inneklima at det ikke kommer vind, regn og smeltevann inn i rommet. Kom gjerne innom vårt showroom å se på våre utstilte modeller.

Tåler en pergola snø?

De fleste produsenter av pergola med aluminiumslameller oppgir en beregning for statisk snølast på sitt produkt. Dette vil variere fra modell til modell og selvsagt også være avhengig av størrelse på taket. Ditt Uterom leverer noen av de kraftigste pergolamodeller som finnes på markedet. Det betyr opp mot 350kg snø pr m2 med lukket tak. Dette er snølast som kan sammenlignes med boliger!  

Be om en beregning på hvor mye din pergola tåler i forhold til snø!

Snø vil variere i vekt ut i fra hvor «tørr» den er. Siden det er vanskelig å beregne dette anbefaler vi å måke taket etter store snøfall om du er usikker. En solid pergola tåler at en person går på taket.

Varmer du opp din pergola vil snø kunne smelte fra taket. Dette vil hjelpe på vekten av snø og redusere behovet for måking. Det da viktig å tenke på at smelte vann må få renne fritt bort fra konstruksjonen. En frostvakt/varmekabel i takrenne og nedløp kan være en nyttig forsikring. 

Pergola i vintervær

Er dette gjenkjennelig for din uteplass?

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å skape et uterom du vil kunne ha glede av hele året!

Vi kommer gjerne på en gratis befaring!

Oppvarming av pergola

Har du du en pergola som er vanntett og tåler snø vil du kunne få stor glede av dette rommet hele året! Det betinger da at det er en form for vegger som gjør at rommet kan lukkes. Det vanligste er glassvegger. Da ligger det til rette for å kunne varme opp ved hjelp av elektrisk varmelampe eller gasspeis/biopeis. Siden rommet må regnes som uisolert er det oftest snakk om å varme opp rommet når det skal brukes – og slå av varmen når man forlater rommet. Det mest hensiktsmessige er derfor en varmekilde som varmer opp lufta raskt, eller strålevarme som varmer opp objekter direkte.  Varmekabler vil være en langsom og kanskje kostbar måte å varme opp på.  Levende flammer er stemningsfullt og gir rask oppvarming og kos i samme produkt! Derfor vil en gasspeis eller biopeis passe fint inn og bidra til rask oppvarming. Husk tilstrekkelig lufting ved bruk av åpen flamme. Elektriske varmelamper er effektive og brukervennlige og finnes i et stort utvalg. Er det et lukket rom kan du bruke varmelamper som ikke avgir lys. Finn ditt produkt her: www.providavarmeshop.no

Med integrert dimbar LED belysning kan man skape den rette stemningen. Lyset fra levende flammer er spesielt stemningsfullt i den mørke og kalde årstiden.

Isolerte lameller

Våre leverandører av pergola tilbyr isolerte lameller som gir økt komfort i den kalde årstiden og dessuten effektiv støydemping ved kraftig regn. Isolasjonen må regnes som et forbedrende tiltak og ikke tilstrekkelig for å gi god energi økonomisering ved permanent oppvarming i rommet.

Drivhuseffekten

Ett veldig kjærkomment fenomen når du har et produkt med glassvegger, er at den lave høst- og vårsolen kommer inn i rommet og gir en behagelig naturlig oppvarming. Dette gir selv uisolerte produkter som pergola med aluminiumslameller overaskende mye bruksglede langt utover sommersesongen. Vår erfaring er at pergola med glassvegger raskt får en behagelig temperatur på solfylte dager – helt fra slutten av januar til november. Mange av våre kunder får en svært positiv overraskelse av denne effekten etter vi har montert produkt for dem. At uterommet kunne bli så attraktivt også i den kalde årstiden! Dette er en av grunnene til at en pergola som tåler snø gir deg betydelig mer verdi!

Møblering av helårs pergola

Våre kunder gir ofte tilbakemelding om at deres pergola har blitt et favorittsted – og at bruken av denne ble over forventningene. Vi anbefaler derfor møblering slik at du virkelig kan nyte ditt nye helårs uterom. Mange velger å legge teppe på gulver for økt komfort. Dette vil gi et lunere rom og dessuten begrense kondens som følge av fukt fra terreng under terrassen. Siden rommet er uisolert vil klima og temperatur i rommet variere med vær og årstid. Velg derfor møbler og materialer som er ment for bruk i uterom.

Trenger du litt mer inspirasjon for ditt nye uterommet må du gjerne også lese blogginnlegget vi har skrevet om hvordan få en koselig uteplass.

 

Få hjelp av en uteromsekspert

Kom i kontakt

Ikke nøl med å kontakte oss for mer informasjon og en uforpliktende samtale om hvordan vi kan hjelpe deg med å skape en et helårs uterom. Sammen kan vi gjøre utendørsopplevelsen din til noe ekstraordinært!

«Vi er fornøyde når du til sist kan fortelle at vår løsning har blitt din nye favoritt plass»